29 Ocak 2016 Cuma

#5.1 EXCEL'de Eğer Foksiyonunun Kullanımı

Merhaba arkadaşlar,



Bu paylaşımda sizlere Excel de eğer fonksiyonunun kullanımından bahsedeceğim.



24 Ocak 2016 Pazar

#5 EXCEL'de Formül Yazma (Fonksiyon Kullanma)





Merhaba arkadaşlar,

Bu paylaşımımda sizlere  excel de formül yazmayı yani fonksiyon kullanımını anlatacağım. Excel de fonksiyon kullanımı için iki yöntem kullanılabilir.

20 Ocak 2016 Çarşamba

#4.2 EXCEL'de Frekans Grafiği

Merhaba Arkadaşlar,



Şimdi sizlere Excel'de frekans grafiğinin nasıl oluşturulduğunu göstericem. Frekans grafiğinin oluşturulması diğer grafiklerin oluşturulmasından çok farklılık göstermemektedir. Yalnızca bir kaç küçük biçimlendirme seçeneği grafiklerimizin frekans grafiği olmasını sağlayacaktır. Verilerimizin aşağıdaki tablodaki gibi olduğunu varsayalım.



Grafiğimizi oluşturmak için tablonun tüm verilerini seçelim ve "Ekle" menüsünden "Önerilen Grafikler" butonuna tıklayalım. Karşımıza çıkan "Grafik Ekle" penceresinden pasta grafiğini seçelim ve tamama basalım.





Grafiğimizin verilerinin yüzde dağılımını görüntülemek için pasta grafiğimizi seçelim ve sol tıklayarak veri etiketi ekleyelim.



Şu anda ekli olan veri etiketi öğrenci sayısını göstermektedir. Ancak biz yüzde dağılımını görüntülemek istediğimizden için pasta grafiğini seçelim ve sol tıklayarak veri etiketini biçimlendirelim. Burada değer görüntüleme seçeneği yerine yüzde görüntüleme seçeneğini seçelim. Böylece pasta şeklinde frekans grafiğimizi oluşturmuş olduk.




Frekans grafiğini bir başka örnek ile pekiştirelim isterseniz. Serimizin gruplanmış seri olduğunu kabul edelim ve verilerin aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım.



Bir önceki örnekteki aşamaları tekrarlayarak yine pasta grafiğimizi oluşturalım. Karşımıza çıkan pasta grafiğinin verilerini düzenleyerek grafikte kişi sayısını göstermesini sağlayalım. Grafiğimiz aşağıdaki gibi bir hal alacaktır.



Aynı veriler ile sütun grafiğinde de frekans grafiği çizebilir.




19 Ocak 2016 Salı

#4.1 EXCEL'de Başabaş Noktası Analizi ve Grafiği



Merhaba Arkadaşlar,

Şimdi sizlere excelde başabaş noktası analizini nasıl yapabileceğimizi ve grafiğini nasıl oluşturacağımızı anlatıcam. Basit bir başabaş analizi problemini ele alalım.

Birim satış fiyatının 660 tl olduğu bir ürünün birim başına değişken giderinin 425 tl olduğunu varsayalım. Bu ürün için harcanması gereken sabit gider tutarının ise 47.000 tl olduğunu kabul edersek,

Başa Baş Noktası(BBN)= 47000/(660-425) eşitliğinden 200 olduğunu bulabiliriz.

Birim satış fiyatının C11 hücresinde, birim başına değişken giderin C12 hücresinde, sabit giderin ise C13 hücresinde olduğunu kabul ederek başa baş noktasını Excel'e hesaplatmak için sonucu görüntülemek istediğimiz hücreye gelerek;



formülünü yazarak hesaplata biliriz.

Şimdi başa baş noktası analizinin grafiğini excel'de çizdirebilmek için öncelikle çizdireceğimiz grafiğin tablosunu oluşturmamız gerekmektedir. Başabaş noktası grafiğinin 100 adetten başladığını ve 300 adete kadar olacağını varsayarak tablomuzu aşağıdaki gibi oluşturalım.



Grafiğimizin verilerini böylece hazırlamış olduk. Şimdi ise grafiğin tüm verilerini seçerek "Ekle" menüsünden "Önerilen Grafikler" butonuna tıklayarak "Grafik Ekle" penceresini açalım ve pencereden "Tamam" butonuna tıklayarak grafimizi oluşturalım.



Gördüğünüz gibi arkadaşlar başabaş noktası grafiğimiz böylece oluşmuş oldu. Grafiğin tasarımda bir kaç değişiklik yaparak grafiğimizi daha görsel ve daha anlaşılır bir hale getirebiliriz.



Videolu anlatım için tıklayınız!

#4 EXCEL'de Grafik Oluşturma

Merhaba Arkadaşlar,

Şimdi sizlere excel'de grafik oluşturmayı göstericem. Excel'de grafik oluşturmadan önce grafiğimizin verilerini oluşturmakta fayda var. Şimdi bir önceki paylaşımdaki verileri kullanarak grafik oluşturalım.

Öncelikle grafiğimizin verilerini seçelim ve "Ekle" menüsüne gelelim. Ekle menüsündeki "Grafikler" bölümünden "Önerilen Grafikler" butonuna basalım.



Karşımıza çıkan "Grafik Ekle" penceresinde excel verilerimizi arka planında değerlendirerek bize grafik önerileri oluşturuyor. Buradan verilerimize ve görsel beğenimize göre uygun bir grafik seçerek "Tamam" butonuna basalım ve grafiğimizi oluşturmuş olalalım.



Gördüğünüz gibi grafiğimiz oluştu. İsterseniz "Grafik Başlığı" metnine çift tıklayarak grafimizin başlığını değiştirebiliriz. Veya "Grafik Araçlar" menüsünden "Tasarım" bölümüne gelerek grafimizin türünü değiştire biliriz. Buradan istersek pasta grafik türüne, istersek çubuk grafik türüne, istersekte sütun grafik türüne tablomuzu dönüştürebiliriz.



Grafiğimizin üzerine gelip sağ tıklayarak açılan menüden veri seçe tıklarsak buradan grafimizde görünmesini istemediğimiz verilerin tiklerini kaldırarak grafimizi daha anlaşılır bir halede getirebiliriz.





Videolu anlatım için tıklayınız.

18 Ocak 2016 Pazartesi

#3 EXCEL'de Tablo Oluşturma

Merhaba Arkadaşlar

Bu videoda sizlere excel'de nasıl tablo oluşturulduğunu anlatacağım. Öncelikle hücrelere oluşturmak istediğimiz tablonun verilerini girmekle başlayalım.



Verilerimizin bu şekilde olduğunu varsayalım. Görünüm olarak aslında biz şu anda bir tablo oluşturduk ancak excelde verilerimizi daha etkin bir şekilde kullanmak için yapmamız gereken bir işlem daha var.

İlk olarak tablomuz için hücrelere girdiğimiz tüm verileri seçmeliyiz. Bu seçtiğimiz hücreler ileride tablomuzun hücreleri olacağından öngörerek seçmekte yarar var.



Hücreler seçili iken excel'in ekle menüsüne geliyoruz ve buradan tablo butonuna tıklıyoruz.




Karşımıza "Tablo Oluştur" isimli bir pencere çıkacaktır. Çıkan bu pencerede biz hücreleri önceden seçtiğimizden dolayı "Tablonuzun verileri nerede?" metin kutusu otomatik olarak dolduruldu. Bizim oluşturmak istediğimiz tablo üstbilgi içerdiği için buradaki kutucuğuda işaretli bırakıyoruz ve "Tamam" butonuna tıklıyoruz.



Böylece tablomuzu oluşturmuş oluyoruz. Bundan sonra istersek tablomuzun tasarımında çeşitli değişiklikler yapabilir ve tablomuzu daha anlaşılır bir hale getire biliriz. "Tablo Araçları" bölümünden bu değişiklikleri yapabiliriz.



Not: Tablomuzun üstbilgi satırındaki oklar altlarındaki sütunlardaki verileri filtrelememizi sağlarlar.



Bu oklara tıklayarak çeşitli filtrelenme seçeneklerini kullanabilirsiniz.



Videolu anlatım için tıklayınız.

17 Ocak 2016 Pazar

#2 EXCEL'de Dört İşlem

Merhaba Arkadaşlar,

Şimdi Excel'de dört işlemi nasıl yapabileceğimizi anlatıcam sizlere. Excel'de dört işlemden çıkarma hariç tamamının fonksiyonuda bulunmaktadır. Bende sizlere bu dört işlemin hem fonksiyon kullanarak hemde matematiksel sembolleri kullanarak nasıl yapabileceğimizi anlatıcam.

Toplama İşlemi

Toplama işlemini matematiksel sembol kullanarak ve fonksiyon kullanarak nasıl yaptığımızı bir önceki paylaşımda ayrıtılı olarak anlatmıştım. Kısaca tekrar üstünden geçecek olursak, "+" matematiksel sembolü yardımıyla E12, E13 ve E14 hücrelerini toplamak istediğimizi varsayarsak sonucun görünmesini istediğimiz hücreyi seçip;

=E12+E13+E14

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayıların toplama işlemi yapılacaktır.

Toplama işlemini fonksiyon kullarak yapmak istersek, toplatmak istediğimiz sayıların E17 hücresinden E19 hücresine kadar olduğunu varsayarsak sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=TOPLA(E17:E19)

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayıların toplama işlemi yapılacaktır.

Çıkarma İşlemi

Excel'de çıkarma işlemini "-" matematiksel sembolü yardımıyla yapılmaktadır. Excel'de çıkarma ile ilgili herhangibir fonksiyon bulunmamaktadır. Bunun yerine toplama fonksiyonu kullanılarak çıkarma işlemini yapabiliriz. Öncelikle "-" sembolünü kullanarak çıkarma işlemini yapacağımızı ve K12 hücresindeki değerden K13 hücresindeki değeri çıkaracağımızı varsayalım. Sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=K12-K13

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayıların çıkarma işlemi yapılacaktır.

Çıkarma işlemini topla fonksiyonu yardımı ile yapmak istersek, verileri alacağımız hücrelerdeki sayıların pozitif ve negatif olarak dağılması gerekmektedir. Böylece toplama fonksiyonu ile pozitif sayılardan negatif sayıları çıkarmış olacağız. Verileri alacağımız hücrelerin K17 hücresinden K19 hücresine kadar olduğunu varsayarsak, sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=TOPLA(K17:K19)

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki pozitif değerlerden negatif değerler çıkarılmış olacaktır.

Çarpma İşlemi

Excel'de çarpma işlemini "*" matematiksel sembolü yardımı ile yapmak istersek ve çarpmak istediğimiz sayıların E24'den E26'ya kadar olduğunu varsayalım, sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=E24*E25*E26

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayılar çarpılacaktır.

Excel'de çarpma işlemini çarpım fonksiyonu kullanarak yapmak istersek ve çarpmak istediğimiz sayıların E29 hücresinden E31 hücresine kadar olduğunu varsayalım, sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=ÇARPIM(E29:E31)

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayılar çarpılacaktır.

Bölme İşlemi

Excel'de bölme işlemini "/" sembolü yardımı ile yapmak istersek ve K24 hücresindeki sayıyı K25 sembolündeki sayıya bölüceğimizi varsayalım, sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=K24/K25

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayıların bölme işlemi yapılacaktır.

Excelde bölme işlemini bölüm fonksiyonunu kullarak yapmak istersek ve K29 hücresindeki sayıyı K30 sembolündeki sayıya bölüceğimizi varsayalım, sonucu görüntülemek istediğimiz hücreyi seçip;

=BÖLÜM(K29;K30)

yazılır ise belirtilen hücrelerdeki sayıların bölme işlemi yapılacaktır. Ancak bu fonksiyonda bölme işlemi yapılır ise bölünen sayı tam sayı olarak hesaplanacaktır. Örnek ile netleştirmek istersek 6/4=1,5 dur. Ancak bunu bölüm fonksiyonu ile BÖLÜM(6/4) şeklinde yaptıracak olursak sonuç 1 çıkacaktır.

Videolu anlatım için tıklayın!

13 Ocak 2016 Çarşamba

#1 Excel'de Toplama İşlemi


Merhaba Arkadaşlar,

Şimdi Excel'de toplama işlemini nasıl yapabileceğimizi anlatacağım sizlere. Excel'de toplama işlemini matematiksel "+" sembolü yardımıyla veya fonksiyon kullanarak yapabiliriz. Fonksiyon kullanımı çok sayıda hücredeki sayıların toplanmasında bize hız ve pratiklik kazandıracaktır. "+" sembolü yardımıyla toplama işlemi ise çok aşamalı işlemlerde bize kolaylık sağlamaktadır.

Toplamak istediğimiz sayıların 12 ve 13 olduğunu var sayarsak, ilgili hücreye geldiğimizde hücreye;

=12+13

yazılır ise seçili hücrede toplama işlemi yapılacaktır ve hücreye 25 yazılacaktır.

Toplamak istediğimiz sayıları hücrelerden çekmek istediğimizi ve bu hücrelerin D12 ve D13 hücreleri olduğunu var sayarsak, ilgili hücreye geldiğimizde hücreye;

=D12+D13

yazılır ise seçili hücrede toplama işlemi yapılacaktır. Hücre sayısı arttırılmak istendiğinde ise "+" sembolü konulup hücreler eklene bilinir.

Toplama işlemini fonksiyon yardımıyla yapmak için ise =topla() fonksiyonu kullanılmalıdır. Toplatmak istediğimiz sayıların yine 12 ve 13 olduğunu var sayarsak, ilgili hücreye geldiğimizde hücreye;

=topla(12;13)

yazılır ise seçili hücrede toplama işlemi yapılacaktır ve hücreye 25 yazılacaktır.

Toplamak istediğimiz sayıları hücrelerden çekmek istediğimizi ve bu hücrelerin I18'den I21'e kadar olan hücreler olduğunu var sayarsak, ilgili hücreye geldiğimizde hücreye;

=topla(I18:I21)

yazılır veya "=topla(" yazdıktan sonra ilgili hücreler mouse yardımı ile seçilir ise seçili hücrede toplama işlemi yapılacaktır.



Otomatik Toplama

Toplanacak hücreler aynı sütunda veya aynı satırda boşluksuz bir şekilde sıralı ise sonucun görüntülenmek istenildiği hücreye gelinip "Ctrl" ve "m" tuşlarına aynı anda basılır ise excel ilgili formülü kendi yazacaktır. Excel formülü yazdıktan sonra "Enter" tuşuna basılarak toplama işlemi tamamlana bilinir.

Daha fazlası için tıklayın!